AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRI

Azerbaycan’ın İran’da bulunan Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, saldırı Bakü saatiyle 08.30 sıralarında düzenlendi.

Açıklamada, kalaşnikof silahını kullandığını ve ateş açan saldırganın büyükelçiliğin güvenlik amirini öldürdüğünü iki güvenlik görevlisini ise yaraladığını belirtti.

Saldırı anına dair görüntüler de ortaya çıktı. Güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntülerde bir kişi elinde silahla, büyükelçilik binasına giriyor ve etrafa ateş açıyor.

 

 

SALDIRGAN YAKALANDI

İran’daki Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, saldırıyla ilgili bilgi verdi.

Fars Haber Ajansı’na göre Rahimi, “Azerbaycan Büyükelçiliği çalışanlarının elçiliğe girişleri sırasında bir kişi silahlı saldırı düzenledi ve bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına neden oldu.” dedi.
Saldırganın yakalandığını söyleyen Rahimi, “Saldırgan iki küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi.” ifadelerini kullandı. Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

İran basını; saldırganın İran vatandaşı, eşinin ise Azerbaycan asıllı olduğunu aktardı.

ALİYEV’DEN AÇIKLAMA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yapılan terör saldırısının bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını isteyerek “Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez.” dedi.

Aliyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Tahran’daki büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov’un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez.”

BÜYÜKELÇİLİK TAHLİYE EDİLECEK

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, silahlı saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Saldırıyla ilgili araştırmaların sürdüğünü belirten Hacızade, “Bu hain saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırganın ve azmettiricilerin belirlenmesi için İran hükümetinin gerekli adımların atmasını talep ediyoruz. Her devlet, ülkesindeki büyükelçiliklerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor.” diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: AZERBAYCAN YALNIZ DEĞİLDİR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile telefonda görüştü.

Bakan Çavuşoğlu, hain saldırıyı en güçlü şekilde kınarken “Can Azerbaycan’ın her daim yanında olduklarını” vurguladı.

Çavuşoğlu, saldırıda hayatını kaybeden büyükelçilik görevlisi için başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da “Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı lanetliyorum. Şehit kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınları ile Azerbaycan halkına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Azerbaycan, hiçbir zaman yalnız değildir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir