AW340350

AKAY’DAN AKPARTİYE TEHDİT:İYİ PARTİYE GEÇERİM

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın geçtiğimiz günlerde Meral Akşener’le görüşüp İyi Partiden adaylık istemesi iddiası gündeme bomba gibi düşmüştü. Çiftçilerin parasını ödemeyemeyen Akay’ın “kredi konusunu çözmezlerse İyi partiye geçerim” dediği öğrenildi. Ak parti tarafının Akay’ın yaptıklarını ihanet olarak adlandırdığı gelen haberler arasında. Ayrıca Kayseri Şeker Fabrikası eski yönetim kurulu üyesi Metin Demircan’ın şikayeti üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından 3 müfettiş görevlendirildiği öğrenildi.

FABRİKA 5.5 MİLYAR BOÇLU
Geçen ay yayınlanan Bağımsız Denetim raporuna göre, fabrikanın toplam borcunun 5 milyar 475 milyon 426 bin 108 lira olduğu ortaya çıkmıştı. Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. tarafından KPMG Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş.’ye hazırlatılan “01.05.2022 –31.10.2022 Ara Dönem Faaliyet Raporu” geçtiğimiz ay yayınlandı. Raporda fabrikanın son 6 ayda ödediği faiz miktarı ise 172 milyon lira.

 

MALİ GENEL KURULDA USULSÜZLÜK
Daha önce Kayseri Şeker Fabrikası, Boğazlıyan Şeker Fabrikası ve birçok şirketi bünyesinde barındıran Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi 31 Ağustos 2022 tarihinde Mali Genel Kurul ibrasına gitmişti. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın başında olduğu yönetim kurulu tarafından Mali Genel Kurul’a 6 gün kala, 47 bin pancar üreticisinin üyelik kaydı silinmişti. Aydınlık haberin paylaştığı başka bir bilgiye göre de çiftçilerin paralarını tam ödeyemeyen fabrika yönetimi, Eximbank’tan 3 milyar liralık ihracat kredisi çekmek istiyor. Fabrika, 3 milyar liralık ihracat taahhüdünde bulunup, kredi kullanacak. Gerekli bütün evraklar hazırlanıp gönderilmiş. Fakat Eximbank maksimum, son 5 yılın ihracat ortalamasının, yüzde 40 fazlası kadar kredi verebiliyor. Eğer iki yıl içinde, çektiğin kredi kadar ihracat yapamazsan ki fabrikanın ihracatı yok, yüzde 1.5 cezalı ödüyorsun. Kayseri Şeker Fabrikası eski yöneticilerinden Metin Demircan, çalıştığı süre boyunca şahit olduğu usulsüzlüklerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

FETÖDEN YARGILANDI
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi bugüne kadar sık sık FETÖ operasyonlarıyla gündeme geldi. Mevcut kooperatif başkanı Hüseyin Akay döneminde görevlendirilen isimlere FETÖ nedeniyle işlem yapıldı. Bu isimler arasında Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özoğul ve Boğazlıyan Entegre Tesisi Müdürü Bilal Karaköse, Genel Müdür Yardımcısı O.C., Ziraat Müdürü A.Ö. ve laboratuvar şefi Z.Ş yer alıyordu. 5 Ağustos 2016 tarihinde, Boğazlıyan Cumhuriyet Başsavcılığı Kayseri Şeker Fabrikası’na yönelik aralarında Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ında olduğu 16 kişiye soruşturma başlatmış, soruşturma sonucunda Kayseri Şeker’de üst düzey yönetici 6 kişi gözaltına alınmıştı. Bir başka FETÖ operasyonunda ise kooperatif yöneticilerinden 19 kişi gözaltına alınmıştı. Eski Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez fabrikanın entegre tesislerinde usulsüzlük yaptığı ve himmet adı altında, FETÖ´ye finansman sağladığı suçlamasıyla 2021 yılında 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

KAYSERİ ŞEKER’E FETÖ KUMPASI
Kayseri Şeker Fabrikaları ve Pancar Ekicileri Kooperatifi 2010 yılında FETÖ’cülerin hedefindeki kurumlar arasındaydı. Eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık FETÖ kumpası sonucu cezaevinde atılmıştı. FETÖ kumpasına maruz kalan sadece Vedat Ali Özışık değildi. Bu operasyona karşı çıkan dönemin Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir de FETÖ’cülerin hedefindeki isimler arasındaydı. Operasyonları düzenleyen savcılar Cemil Tuğtekin, Mehmet Özgür; hâkimler Kadir Kayan, Muhammet Alabaş, Süleyman İnce, Dündar Örsdemir ve Ali Ertan 15 Temmuz sonrası FETÖ nedeniyle meslekten ihraç edilmişti.

 

FETÖCÜYE EV ZİYARETİ
Hüseyin Akay, birkaç hafta önce de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınan ve tutuklanan mühendis Cihan İpekci’nin gözaltına alındığı eve ziyarette bulundu. Cihan İpekci’nin ailesi ile çektirdiği fotoğrafları paylaşan Akay, “Kış günü bir evde ne kadar kişi ağırlanabilirse o kadar kişi vardı. Bektaşlı’da İbrahim İpekçi’nin yedi yıldır bıkmadan yaptığı davete katıldık.” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir