TUBİTAK Prof. Dr. Hasan Mandal Başkanı Teknopark’ta Firma Ziyaretine Geldi

Türkiye Yüzyılı kapsamında her alanda bilimsel ve üretimsel faaliyetleri destekleyen TUBİTAK’tan Erciyes Teknopark’a önemli bir ziyaret haberi geldi. TUBİTAK  başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal burada faaliyet gösteren ve önemli işler başaran bazı firmaları ziyaret etti. Erciyes Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümünde görev yapan Prof. Dr. Mustafa Serdar Genç’e ait çalışmaların yürütüldüğü MSG Teknoloji firmasını ziyaret edip, insansız hava araçları ve yenilenebilir enerji alanlarında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Firmanın Başarı Profili Yüksek

2017 yılında Erciyes Üniversitesi bünyesinde WEAR – Wind Engineering And Aerodynamics Research Group ekibi tarafından başarı ile tamamlanmış TÜBİTAK 1001 (COST Uluslararası) projesi kapsamında, tescilli ulusal patent ve birçok akademik çıktı ortaya koyan Prof. Dr. Mustafa Serdar GENÇ’in akademik bu çalışmaların ticarileşmesi için taşın altına elini koyarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı- KOSGEB desteği ile 2019 yılında kurduğu Multi Science Gate (MSG) Teknoloji Limited Şirketi ARGE çalışmalarını yürütüyor.

MSG Teknoloji’nin, Türkiye’de yeni açılan TÜBİTAK 1702 Patent Tabanlı TEYDEB programının Kayseri’de ilk desteklenen ve halen devam eden “Yenilikçi Rüzgar Türbini ve İnsansız Hava Aracı Kanatları“ isimli projesi ile mevcut patent çalışmalarını yerinde görmek için TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal, firmayı ziyaret ederek proje çalışmaları ile firmanın yeni geliştirmiş olduğu yerli ve milli rüzgar sensörü hakkında bilgiler aldı.

Firma TEYDEB projesinde, rüzgar türbini ve insansız hava araçları kanatlarının performansını iyileştirme üzerine 3 adet patentinin ticarileşmesi için tasarım, prototip imaları ve testler gerçekleştirmekte olup, proje başarı ile yürütülmekte olduğu bilgisini verdi.

Ayrıca, firma 2022 yılında ulusal patent olarak tescillenen Simetrik Rüzgar Sensörü prototipini demo olarak TÜBİTAK Başkanına gösterdi ve yerli ve milli olarak geliştirilen bu sensörün avantajlarını uygulamalı olarak ifade etti. Prof. Dr. Hasan MANDAL’a , yurtdışından rüzgar hızı ölçümü ve yön ölçümü için ayrı ayrı iki cihaz şeklinde satın alınan rüzgar ölçüm aleti yerine, daha hassas ve daha ucuz ve tek bir cihaz olarak üretilen bu patentli yerli ve milli sensör ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren santrallerin hem dışa bağımlılığının azaltılacağı hem de milli teknolojimizin yurtdışına pazarlanması ile ülkemize yapılabilecek ihracat hakkında bilgiler verildi.

Ayrıca, firma yetkilisi Prof. Dr. Mustafa Serdar GENÇ, ülkemizin yaşadığı son derece üzücü deprem hadisesi sonrasında hızlı bir şekilde çözüm üretmek adına öğrencilerimize BİÇABA destek programı açan ve projelerde hem STAR hem de BİÇABA programları kapsamında bursiyer desteği veren TÜBİTAK’a teşekkürlerini iletti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir